4 Aralık 2015 Cuma

HATAY' IN MEŞHUR BİBERLİ EKMEĞİ



      Bugün ne zamandan beri yapmak istediğim  Hatay iline has harika bir lezzet olan biberli ekmek tarifini vereceğim. Umarım sizde verdiğim tarifi uygular ve bu eşsiz lezzetin tadına varırsınız. 

Gene herzaman ki gibi malzemelerimizi saymakla başlayalım isterseniz.

  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı zeytin yağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım yemek kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un ( ben 5 su bardağı kadar kullandım)
  • Üzeri için, 1 su bardağı çökelek, 1 adet kırmızı biber, 1 adet soğan, 1 çay bardağı zeytin yağı, 1 yemek kaşığı biber salçası , 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı kadar susam, 1 tatlı kaşığı kuru nane, birer çay kaşığı kimyon, karabiber ve pul biber


     Evet. Malzemelerimizi hazırladıysak şimdi lezzetli biberli ekmeği yapmaya başlayalım. Önce hamur için geniş bir kaseye unu koyalım ve ortasını havuz gibi açalım. İçine kuru maya ve ılık suyu , mayayı eritmeye başlayalım. Daha sonra sütü, tuzu, şekeri ve zeytinyağını ekleyelim. Hamuru güzelce yoğurup elimize yapışmayan bir kıvama getirelim. Kıvamı tutunca dinlenmeye bırakalım. Şimdi sıra iç malzemeyi hazırlamaya geldi. Soğanı ve biberi küçük küçük doğrayıp ( isterseniz rondo dan geçirin) bir tavada soteleyelim. Sonra içerisine domates ve biber salçasını, susam, nane, kimyon, karabiber, pul biberi ekleyip iyice karıştıralım. Ocaktan aldıktan sonra çökeleği içine ekleyelim. Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye dizelim ve her parçaya iç harcımızdan 1 yemek kaşığı kadar sürüp elimizle yassı şekil verelim. 180 derece önceden ısıtılmış fırında hafifçe kızarana kadar pişirelim. Ortalama 20- 25 dakika sürmekte. Altın günlerinizde  misafirinize ikram edeceğiniz harika bir lezzet. Afiyet olsun.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder