27 Ocak 2016 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI KARIŞIK KURU DOLMA

    Bugün sizlere karışık kuru dolma tarifi vermek istiyorum. Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti. Her evde haftada bir kez muhakkak yapılmaktadır.
       Malzemelerimiz;
  • 10 adet patlıcan kurusu
  • 10 adet biber kurusu
  • 5 adet kabak kurusu
  • 2 çorba kasesi pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet orta boy soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber, pul biber, kuru nane ve kuru reyhan
  • 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • 1 su bardağı zeytin yağı
    Önce patlıcan, biber ve kabak kurularını 5- 10 dakika kadar haşlayalım. Haşlandıktan sonra bir kaç kez sudan geçirip, suyunu süzelim.2 çorba kasesi pirinci sıcak suda 30 dakika kadar bekletelim. Daha sonra pirinçleri süzelim ve geniş bir kaba alalım. Üzerine sarımsak, soğan, domates ve maydanozu çok küçük parçalar halinde doğrayalım. İçerisine salça, karabiber, pul biber,kuru reyhan, tuz ve naneyi ekleyelim. Sonra zeytinyağı,  ve sumak ekşisi koyup, harcımızı iyice karıştıralım.
     Haşladığımız kuruların içlerine, patlıcan, biber ve kabağı sırasıyla, hazırlamış olduğumuz harcımızdan koyup dolduralım. Doldurduktan sonra tencereye dizelim. Tencerenin dibine, tutmaması için, marul yaprağı ya da asma yaprağı koyabiliriz. Dolmalarımızı tencereye dizdikten sonra, üzerine bir tabak kapatalım. Bir kapta 2 su bardağı kaynamış su, yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı sumak ekşisi koyup karıştıralım. Daha sonra bu karışımı tencerenin içine, dolmaların üzerini geçmeyecek şekilde, dökelim. Ocağa alalım ve kaynadıktan sonra kısık ateşte 45 dakika kadar pişirelim. Pişip pişmediğini kontrol edip, suyu azalmışsa su ekleyelim, altını kapatalım. Dolmalar pişmiş ise biraz dinlendirdikten sonra servis edebiliriz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder