27 Kasım 2015 Cuma

VAZGEÇİLMEZ LEZZET KARIŞIK DOLMA (BİBER, DOMATES, KABAK)



       Bugün 7' den 70' e herkesin severek yediği karışık dolma hazırlayacağız. 

Malzemelerimiz:

  • 1 kilo dolmalık biber
  • 1 kilo kabak
  • Yarım kilo domates
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı iri bulgur
  • 250 gr. orta yağlı kıyma
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 kaşık tereyağ
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Karabiber, tuz
  • 2 adet soğan, 5-6 diş sarımsak
Önce biberin ve kabağın içini oyalım. Bıçakla pişerken hava alması için küçük delik açalım. Şimdi iç malzemeyi hazırlayalım. Pirinci ve bulguru yıkayıp, süzdükten sonra derin bir kabın içine koyalım. Soğanı küp şeklinde doğrayıp sarımsakları soyup kabın içine atalım. Maydanozu ince ince doğrayalım ve kaba atalım. Kıyma, tuz, karabiber,nane , salça, bir yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağının yarısını da kabımızın içine koyalım. Malzemeyi iyice karıştıralım. Dolma yapacağımız tencereyi alalım. 3 domatesi irice doğrayalım. Oyduğumuz malzemenin içini dolduralım. Yalnız tamamen doldurmayıp, üstünde azcık boşluk bırakalım. Üst kısımlarına doğradığımız domates parçasından koyalım. Tencereye sıra sıra dizmeye başlayalım. 1 kasede yarım kalan zeytinyağı, birazcık tuz ve bir tatlı kaşığı salçayı sulandıralım. Tenceredeki dolmaların üzerine ağırlık olması için porselen tabak koyalım. Sulandırdığımız salça, tuz ve zeytinyağı karışımını üzerine dökelim. 2 su bardağı kaynamış suyu da ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp, ocağın üzerine koyalım. Kaynadıktan sonra ateşi kısalım. 45 dakika pişirelim ve arada suyuna bakıp azalmışsa üzerine koyalım. Ara da yemeğin pişip pişmediğini kontrol edelim. Eğer pişmiş ise ocağın altını kapatıp, yarım saat dinlendirelim. Dinlendirdikten sonra servis yapabiliriz. Afiyet olsun.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder