28 Kasım 2015 Cumartesi

MALATYA' YA HAS LEZZET YAPRAK KÖFTESİ ( FASULYE YAPRAĞI)



       Bugün  sizlere Malatya' nın kendine özgü yaprak köfte lezzetini sunacağım. Malatya' da herkesin severek yaptığı lezzetli yaprak köftesini sizinde denemenizi tavsiye ederim.

       Malzemelerimiz;

  • Yarım kg. fasulye yaprağı
  • Yarım kg. yeşil fasulye
  • Yarım kg. yarma ya da ince bulgur
  • Aldığı kadar un
  • Üzeri için, 3 orta boy soğan, 1 su bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı salça
  • Aldığı kadar un
  • Sosu için 1 kilo yoğurt ve 1 kaşık un
  • Tuz ve nar ekşisi kullanacağız.

     Malzemelerimiz hazırsa yapımına başlayalım. Önce yarmamızı ıslatarak içine un katalım, iyice yoğurup hamur haline getirelim. Fasulye yapraklarını elimize alıp içerisine hazırladığımız hamurdan küçük parçalar koyalım ve tek tek saralım. Bütün fasulye yapraklarına bu işlemi uygulayalım. Yeşil fasulyeleri küçük küçük doğrayalım ve derin bir tencerenin en altına dizelim. Daha sonra sardığımız fasulye yapraklarını tencereye dizelim. Daha sonra biraz tuz ekleyip, malzemenin üzerine porselen tabak yerleştirelim ve üzerini örtecek kadar sıcak su koyalım. Tencereyi ocağa koyup kaynamasını bekleyelim. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat boyunca pişirelim. Köfteden bir tane alıp pişip pişmediğini kontrol edelim. Pişmişse tüm malzemeyi süzgeç (kemis) yardımıyla soğuk suyla yıkayalım. Bu işlemden sonra soğanları küçük küçük doğrayalım ve tavaya yağımızı koyup içine soğanları atalım. Pembeleşince içine salçayı ekleyip kenara alalım.  Derin bir tencereye yoğurt ve 1 kaşık unu iyice çırpıp içine yarım litre su ilave edelim. Tuz ve nar ekşisini ekledikten sonra ocağın üzerine koyup kaynayana kadar karıştıralım. Kaynamaya başlayınca süzdüğümüz malzemeyi içine atarak, 20 dakika daha kaynatalım. Bu süre bitince tencereden tabaklara alalım ve üzerine hazırladığımız salçalı sosu ekleyelim. İsteğe göre sıcak ya da soğuk servis yapabiliriz. Afiyet olsun. 
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder