3 Şubat 2016 Çarşamba

ADANA USULÜ ŞIRDAN DOLMASI


      Bugün Adana usulü şırdan dolma tarifi vereceğim. Seven 3-5 doymak bilmiyor, sevmeyen yanına yaklaşmıyor. Hemen malzemeleri sıralayalım;

  • 10 tane şırdan
  • 2 kase iri bulgur
  • 1 kase pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 4 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Damak tadınıza göre tuz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
    Önce şırdanları iyice yıkayalım. Sonra tavada suyu kızdıralım ve şırdanları içine atalım. 10 dakika sonra içine 2 yemek kaşığı tuz ekleyelim ve ateşten alalım. Elimizle kıvrık olan kısımlarını ovalayalım. Sonra avucumuzda sularını sıkalım ve soğuk sudan geçirelim.
    Şimdi geniş bir tavaya soğanları küp küp doğrayalım. Yağı koyup soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Sonra salçaları ekleyelim. Bir kaç dakika sonra 4 kase su ekleyelim, içine yıkanmış bulgur ve pirinci koyalım. Suyu çektikten sonra doğradığımız maydanozu, karabiber ve pul biber ekleyip ocaktan alalım.
    İç harcımız dinlendikten sonra bir şırdana 5 yemek kaşığı koyalım ve sonra ağzını dikelim. Şırdanların hepsine bu işlemi uygulayalım. Tüm şırdanları tencereye koyalım ve üzerini kapatacak kadar su koyup tuzunu ekledikten sonra kaynayıncaya kadar yüksek ateşte pişirelim. Tencerede bulunan su kaynayınca kısık ateşte şırdanlar pişene kadar ocakta bekletelim. Suyu azalırsa üzerine su ekleyelim. Piştikten sonra sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder